Skip to content Skip to footer

Çeviri ve Çevirmenler Hakkında 10 İlginç Gerçek

Dünyada en çok çevrilen beş dil; İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve İtalyanca’dır.
Neredeyse 650 dilde okunabilen İncil’in dünyada en çok çevrilen metin olduğu düşünülmektedir. İncil’i, 500’den fazla dilde erişilebilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi takip eder.
Pinokyo’nun Maceraları (260 dilde mevcut) ve Küçük Prens (300 dilde mevcut) gibi başlıca edebi klasikler de birçok dile çevrilmiştir. 70 dile çevrilen Harry Potter’in daha katedeceği çok yol var!
Dünyada yaklaşık 330.000 kişi çeviriyi meslek olarak yapmaktadır ve bu sayıya gayrı resmi çalışanlar dahil değildir.
Dünya üzerinde çevrilmiş bütün kitapların listesini barındıran UNESCO’nun Çeviri Kitap Veritabanına göre en çok çevrilen üç yazar Agatha Christie, Jules Verne ve William Shakespeare’dir.
İngilizce “translate” (çevirmek) fiili, “translatus” kelimesinden, “karşıya geçirmek, devretmek” anlamına gelen Latin kökenli “transferre” fiilinden gelir.
Pek çok profesyonel çevirmene göre, İspanyolca çevirmesi en kolay dildir.
Bilimsel bilgi uzun yıllardır çeviri aracılığıyla paylaşılmıştır. Örneğin 18. yüzyıl fizik adamı, Châtelet Markizi Émilie de Breteuil Isaac Newton’un evrensel çekim yasasını Fransızcaya çeviren ilk insandır.
Çevirmenler, bilgi dağarcığımızı paylaşmayı mümkün kılan en değerli anahtarı yani alfabeyi icat etmeleriyle bilinirler. Mesrop Machtots Ermeni ve Lübnan alfabesini geliştirmiştir. Günümüzde birçok dil arasında Rusça, Bulgarca ve Sırpça yazmak için kullanılan Kiril alfabesini Aziz Cyril oluşturmuştur. Ve günümüze biraz daha yaklaşırsak, Kanada’nın en çok konuşulan yerli dilini yazmak için kullanılan Cree hecelerini geliştiren Manitoba’daki James Evans’ımız var.
Çevirmenler yabancı dil edebiyatına erişmemizi sağlayan anahtar görevi görürler. Nobel Edebiyat Ödüllü İspanyol yazar José Saramago bu gerçeğe şu sözleriyle dokunmuştur: “Yazarlar ulusal edebiyat yaparlar, çevirmenlerse evrensel.”

Yorum yap

0/5

Size nasıl yardımcı olabiliriz?